mandag 5. september 2011

Hjemmelagde grove rundstykker

Duften av hjemmebakst er en av de beste luktene jeg vet. Jeg får vann i munnen og kan bare ikke vente til jeg får satt tennene i den herlige baksten. I helgen bakte jeg rundstykker. Utrolig godt:)
Solsikkekjerner på toppen av rundstykker kan anbefales


Jeg er ikke så veldig fan av å følge oppskrifter, men oppskriften var ca slik:
1 pk gjær
8 dl fingervarmt vann (ca 37 grader)
en desj med olivenolje (ca 3-4 ss)
150 g gresk/tyrkisk yoghurt (evt yoghurt naturell)
en desj salt (ca 2 ts)
1 dl kruskakli
5-6 dl grovbakstmel
1-2 dl solsikkekjerner
1-2 dl havregryn
1 dl linfrø
litt vann eller ett egg til pensling
litt ekstra solsikkefrø som topping på rundstykkene

Rekkefølgen på ingrediensene avhenger av om du bruker tørrgjær eller ferskgjær. Dersom du bruker tørrgjær kan du blande alt det tørre først og så tilsette væsken. Dersom du bruker ferskgjær må du blande vannet og gjæren først og deretter tilsette resten av ingrediensene. Denne deigen ganske klissete. La deigen forheve i 40-60 min.

Siden deigen er litt klissete anbefaler jeg å ta deigen med en spiseskje, fukte hendene med vann og forme rundstykkene så godt du kan før du legger de på et stekebrett. Jeg pleier å fukte hendene mellom hvert rundstykke for å hindre at deigen klisser seg til fingrene. Det blir ca 20-30 rundstykker avhengig av hvor store du lager de. La rundstykkene etterheve i 20-30 min.

Sett ovnen på 225 grader, og pensl rundstykkene med vann eller egg. Deretter strør du eventuelt på ønsket topping, jeg anbefaler solsikkefrø eller ost, men du velger selv hva du strør på;) Rundstykkene stekes midt i ovnen til de blir gylne, tar va 17-20 min avhengig av ovnen. Da er det bare å legge de på rist sånn at de blir litt avkjølt og spise de med ønsket pålegg.



Bon appétit




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar