Lukten av nybakt brød er den beste lukten som finnes. Får vann i munnen bare å tenke på det:) Oppskriften på 4-kornbrødet har jeg hentet fra Åpent bakeri sin bok Brød. Jeg halverte saltmengden, men ellers er det den samme oppskriften som de bruker. Dette brødet tar ganske lang tid å lage, men det er verdt hvert minutt med venting når du får satt tennene i det saftige og smakfulle brødet:) Denne oppskriften gir 3-4 brød avhenig av størrelsen på brødformene du bruker. Brødene lages i 2 trinn.
Trinn 1:
4 dl kokende vann
200 g hel rug
100 g sesamfrø
100 g linfrø
100 g solsikkekjerner
Bland alle ingrediensene i en bakebolle, og dekk til bollen med plast. La blandingen stå på kjøkkenbenken i minst 2 timer. Et godt tips kan være å la blandingen stå over natten, så slipper du å vente over 2 timer før du kan starte bakeprosessen.
Trinn 2:
1 liter vann (lunkent, ca 30 grader)
1,1 kg hvetemel
125 g siktet rugmel
125 g sammalt rug fin
20 g havsalt (stod 40 g i oppskriften)
25 g gjær
Bland alle ingrediensene sammen med blandingen i trinn 1, men hold igjen 1 dl vann til senere i elteprosessen. Dette blir en veldig stor deig, så jeg blandet inn ingrediensene litt etter litt. Kjør deigen i ca. 4 min på sakte fart. Deretter øker du hastigheten og kjører deigen i ca 5 min. Spe på resten av vannet mens maskinen går på full hastighet. Når deigen er ferdig skal deigen være smidig og ha en blank overflate. Jeg ca halve deigen over i en annen bakebolle (for å få plass når den hever), og dekket til deigen med plast. Deigen skal heve i ca 1,5 time.
Etter hevingen deler du deigen i 3-4 deler, og lar de hvile på bakebordet i 20-30 min. Form delene til brød og legg de i brødformer. Pensle brødene med vann og strø på en blanding av solsikkekjerner, linfrø og sesamfrø. La brødene heve til dobbel størrelse. Brødene stekes på nederste rille på 220 grader i 30-45 min til de er gyllenbrune. Avkjøl brødene på rist. Så er det bare å vente til brødet blir avkjølt nok til å nytes:)
Lykke til:)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar